Universitat Rovira i Virgili

Línies de recerca

|Alt imatge central|

Estudiem les característiques genètiques i fisiològiques i les necessitats nutricionals dels microoganisms del vi, així com la seva diversitat d'espècies i soques, les interaccions entre ells tant a nivell cel·lular com molecular, tot en relació amb el seu paper en les fermentacions. Els principals microorganismes amb els quals treballem són els llevats (tant Saccharomyces cerevisiae com Non-Saccharomyces) i els bacteris làctics (especialment Oenococcus oeni), responsables respectivament de la fermentació alcohòlica i la fermentació malolàctica dels vins. Dins de les aplicacions d'aquests microorganismes també estudiem les funcions d'algunes molècules bioactives que produeixen, com la melatonina de llevat.

Per a aquests estudis utilitzem tècniques bioquímiques i moleculars, tant les de biologia de sistemes com la genòmica, la transcriptòmica, la proteòmica i la metabolòmica. També fem servir tecnologies de seqüenciació massiva per estudiar la biodiversitat d'entorns relacionats amb la vinificació.

El grup té experiència prèvia en el estudi de l'ecologia i el potencial biotecnològic dels bacteris àcids làctics en altres aliments fermentats, com les olives de taula, i durant molts anys, el grup va tenir una altra línia activa de recerca centrada en els bacteris àcids acètics i el seu paper en el vinagre i altres condiments.

Els principals fruits de tota aquesta investigació dels darrers anys han estat aquestes publicacions en revistes científiques i aquestes tesis doctorals.

El grup de recerca té, per tant, dos línies de recerca ben definides (Biotecnologia de Llevats i bacteris acètics i Biotecnologia del Bacteris làctics) i una línia transversal de Desenvolupament de tècniques: